05–06 ΜΑΙ 2016

Οκτώ χρόνια μετά την τελευταία μου παρουσία στο Norwich, όταν εργαζόμουν ως πλαστική χειρουργός σε θέση Locum Consultant, είχα την ευχαρίστηση να βρεθώ εκ νέου εκεί, αυτή τη φορά με αφορμή τη 2η επιστημονική συνάντηση ACRM (Advances and Controversies in Reconstructive Microsurgery). Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από τη μονάδα πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής του Norfolk and Norwich University Hospital, ήταν η ανταλλαγή εμπειρίας και απόψεων γύρω από τις τρέχουσες εφαρμογές της μικροχειρουργικής, όπως και η ενημέρωση των συμμετεχόντων σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο τομέα.

Σαράντα και πλέον προσκεκλημένοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ινδία και όλη σχεδόν την Ευρώπη, προσέδωσαν ξεχωριστή αίγλη στη διοργάνωση. Αλλά και ενδιαφέρον, βεβαίως, καθώς, με περισσότερες των 60 ομιλιών –και μάλιστα σε ένα, μόλις, διήμερο–, προέβησαν σε μία διεξοδική κάλυψη ενός ευρέος φάσματος θεματικών ενοτήτων: επανορθωτική μικροχειρουργική άνω και κάτω άκρου, λεμφοιδήματος, μαστού, κεφαλής και τραχήλου· ανασυγκολλήσεις μελών και ιστών μετά από ακρωτηριασμό, μεταμόσχευση προσώπου, ρομποτική μικροχειρουργική κ.λπ. Χαρακτηριστικό των επιμέρους συνεδριών, οι ουσιώδεις σχολιασμοί και οι γόνιμες συζητήσεις που τις συνόδευσαν.

Τέλος, ας μου επιτραπεί να σταθώ και στις προσωπικές συναντήσεις που είχα. Και δεν αναφέρομαι σε αυτές που συνηθίζονται γενικώς ανάμεσα σε συνέδρους, αλλά σε εκείνες με συναδέλφους και νοσηλευτές της μονάδας πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής του Norwich, η γνωριμία και η φιλία μου με ορισμένους από τους οποίους χρονολογείται από το μακρινό ’97, τότε που είχα την πρώτη μου επαφή με την κλινική. Το γεγονός ότι ξαναειδωθήκαμε, μας συγκίνησε και μας χαροποίησε όλους. Και δεν έλειψε από κανέναν η νοσταλγία, όταν, αστειευόμενοι και απολαμβάνοντας την μπίρα μας στο περιθώριο των εργασιών, θυμηθήκαμε στιγμές από τα παλιά.


Με την καλή φίλη, Elaine Sassoon, Consultant Plastic and Reconstructive Surgeon στο Norwich, η οποία ειδικεύεται στη μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού.

 

Με τον Jon Clibbon, παλιό μου γνώριμο και εξαίρετο τύπο, Consultant Plastic and Reconstructive Surgeon στο Norwich, αντικείμενο του οποίου αποτελεί η μικροχειρουργική και η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου. Εδώ, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψης των συμμετεχόντων του συνεδρίου στο στάδιο Carrow Road, έδρα της τοπικής ομάδας Norwich City Football Club.

 

Με τον διάσημο Ιάπωνα πλαστικό χειρουργό, Isao Koshima, η παγκόσμια αναγνώριση και καθιέρωση του οποίου οφείλεται κυρίως στη σπουδαία συνεισφορά του στον τομέα της μικροχειρουργικής.