10 ΜΑΡ 2018

Διημερίδα με θέμα ‘‘Παχυσαρκία: Νόσος και Απειλή. Νεώτερες Εξελίξεις’’, η οποία διοργανώθηκε στην ΑΙΓΛΗ Ζαππείου στις 9 και 10 Μαρτίου 2018 από την Α΄ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας–Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Στις εργασίες της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν ομιλίες και συζητήσεις στη βάση μίας συνολικής και διεξοδικής προσέγγισης του ζητήματος της υπέρμετρης πρόσληψης βάρους, με βασικούς άξονες α) τις αιτίες που οδηγούν σε παχυσαρκία, β) τις διαταραχές μεταβολισμού που αυτή συνεπάγεται και τις γενικότερες επιπτώσεις της, όπως στο καρδιοαγγειακό, μυοσκελετικό και τα άλλα συστήματα, στην ηπατική, νεφρική και στυτική λειτουργία, στη γονιμότητα, στην ψυχική ισορροπία κ.τ.λ., γ) τους ποικίλους συντηρητικούς, φαρμακευτικούς ή χειρουργικούς τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών παρεμβάσεων και της σωματικής άσκησης.

Συμμετέχοντας στην εν λόγω εκδήλωση, αναφέρθηκα στις δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής σε ό,τι αφορά τη διόρθωση της εμφάνισης, όταν αυτή εξακολουθεί να μην είναι η επιθυμητή επί απαλλαγής από πολλά παραπανίσια κιλά, συνήθως σε σύντομο διάστημα. Ο τίτλος και η περίληψη της ομιλίας μου είχαν ως ακολούθως:

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΕΣ / ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ

Γενικά, η απώλεια βάρους επί παχυσαρκίας συνεπάγεται βελτίωση της εικόνας του σώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εν τούτοις, το αισθητικό όφελος δεν είναι τελικά το αναμενόμενο, λόγω της χαλάρωσης του δερμολιπώδους ιστού που συνοδεύει συχνά την αλλαγή της εμφάνισης προς μία λεπτότερη σιλουέτα. Η συγκεκριμένη δυσαρμονία οφείλεται συνήθως σε προϋπάρχουσα χαλάρωση, η οποία επιτείνεται συνεπεία της μείωσης του όγκου του υποδόριου λίπους, σε συνδυασμό με τον μαζικό χαρακτήρα που αυτή αποκτά, όταν ακολουθούνται εξαντλητικές δίαιτες ή προηγούνται βαριατρικές επεμβάσεις. Ως επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται όσοι επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του δέρματος (όπως το κάπνισμα, οι αγγειακές και λεμφικές διαταραχές, η κακή θρέψη και οι αβιταμινώσεις, η προχωρημένη ηλικία κ.ά.), οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους σε προγενέστερες περιόδους και οι ραγάδες (όπως π.χ. επί κυήσεων), η έλλειψη φυσικής άσκησης κ.λπ.

Η αποκατάσταση της δερμολιπώδους χαλάρωσης και της συνοδού δυσμορφίας απαιτεί τη συμβολή πλαστικού χειρουργού, οι στόχοι του οποίου συνοψίζονται στα εξής:

 1. Στην αφαίρεση της περίσσειας δέρματος και του λίπους που εμμένει παρά την απώλεια βάρους.
 2. Στην εξομάλυνση του περιγράμματος και τη σύσφιγξη των διαφόρων περιοχών, αλλά και του σώματος εν συνόλω.
 3. Στη σταθερή ανάρτηση των δερμοϋποδόριων ιστών προς διατήρηση του αποτελέσματος.

Η εξατομικευμένη προσέγγιση του εκάστοτε περιστατικού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων. Ως εκ τούτου, η διαδικασία επιλογής και ελέγχου των υποψηφίων για χειρουργείο θα πρέπει να είναι συστηματική και σχολαστική, προκειμένου:

 1. Να διασφαλίζεται ότι τα συγκεκριμένα άτομα έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη μετεγχειρητική τους εμφάνιση.
 2. Να αποκλείεται τυχόν ψυχική τους διαταραχή.
 3. Να παροτρύνεται η διακοπή του καπνίσματος.
 4. Να διορθώνονται τα συχνά χαμηλά επίπεδα λευκωμάτων, σιδήρου και βιταμινών Α, D, E και Κ.
 5. Να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις κυριότερες από αυτές συνιστούν η κοιλιοπλαστική, η πλαστική βραχιόνων, η ανόρθωση μαστών, κορμού, μηρών και γλουτών, καθώς και η λιποαναρρόφηση. Ωστόσο, λόγω της αναγκαιότητας εκτεταμένων παρεμβάσεων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα ως άνω χειρουργεία συνδυάζονται συνήθως σε δύο ή περισσότερα στάδια, με κριτήρια:

 1. Τον σωστό σχεδιασμό των τομών.
 2. Την αποφυγή υπέρμετρων τάσεων.
 3. Τη γρήγορη ανάρρωση.
 4. Τον περιορισμό των επιπλοκών.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την κ. Ελευθερία Κρικέλη, διευθύντρια της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της συνάντησης, αφενός για την ευαισθησία της να κινητοποιήσει μία ευρύτατη ομάδα επιστημόνων ποικίλων ειδικοτήτων για ένα τόσο κοινό, πλην όμως ακανθώδες και πάντα επίκαιρο ζήτημα, αφετέρου για τον άψογο τρόπο με τον οποίο συντόνισε την εκδήλωση.