01 ΑΥΓ 2017

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Παρακολουθώντας μέσω διαδικτύου τις ποικίλες φετινές επιστημονικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο σχετικά με την πλαστική χειρουργική, παρατήρησα ότι δεν εντόπισα έως σήμερα κάποια ειδική αναφορά ως προς τον επετειακό χαρακτήρα της χρονιάς που διανύουμε. Βεβαίως, οι επέτειοι μπορεί να μην έχουν και πολλή σημασία· παρά ταύτα, δεν παύουν να αποτελούν αφορμές για να θυμόμαστε γεγονότα, να τιμούμε ανθρώπους, να λυπούμαστε ή να γιορτάζουμε.

Με τούτες τις σκέψεις, λοιπόν, θα έλεγα ότι το 2017 συνιστά μία σπουδαία επέτειο για την πλαστική χειρουργική, και ιδίως την κρανιοπροσωπική. Δύο είναι οι λόγοι γι’ αυτό:

  1. Συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη ‘‘γέννηση’’ της κρανιοπροσωπικής χειρουργικής.
  2. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ‘‘πατέρα της κρανιοπροσωπικής χειρουργικής’’.

Φυσικά, η διπλή επέτειος αφορά στον κορυφαίο κρανιοπροσωπικό χειρουργό, Paul Tessier. Αφενός λόγω της πασίγνωστης επιστημονικής ανακοίνωσής του στη Ρώμη το 1967, η άμεση και τεράστια απήχηση της οποίας συνέβαλε ώστε η συγκεκριμένη χρονιά να αναγνωρισθεί ως η γενέθλια της κρανιοπροσωπικής χειρουργικής (CHOC, αποκαλούσε την παρουσίασή του ο Tessier, αρκτικόλεξο του chirurgie orbitocranienne – βλ. και ΠΕΡΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΚΡΑΝΙΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ), αφετέρου λόγω της γέννησης του ιδίου το 1917, και μάλιστα μία μέρα σαν σήμερα, την 1η Αυγούστου, στην πόλη Héric της ΒΔ Γαλλίας.

Το γεγονός ότι κατά τις διάφορες επισκέψεις μου στο διαδίκτυο δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι σχετικό με τα παραπάνω, νομίζω πως δεν χρειάζεται να σχολιασθεί περαιτέρω. Εξάλλου, μπορεί να οφείλεται σε δική μου παράβλεψη. Εκείνο που έχει, όμως, αξία, είναι τουλάχιστον να μην λησμονούμε.